Trska, šećer i etanol
Deteljna kontrola kvalitete je važna kroz cijeli proces proizvodnje šećera za osiguranje učinkovitosti procesa u prinosu i konačnoj kvaliteti. FTNIR spektroskopija je brz i učinkovit alat za kontrolu ključnih parametara sirovina, proizvoda i nusproizvoda u svim proizvodnim koracima: šećerna trska, bagasse, sokovi, melasa, masekuit, sirovi šećer, rafinirani šećer, sirup i bioetanol.
FTNIR spektroskopija omogućava analizu brojnih parametara u samo nekoliko sekundi. Metoda je nedestruktivna do uzorka, ne zahtjeva predpripravu uzoraka i za upotrebu nisu potrebne otapala ili reagensi omogućuje mjerenje u realnom vremenu, što štedi mnogo vremena i smanjuje troškove. FTNIR osim toga omogućuje:
- poboljšanu učinkovitost laboratorijskih zadataka u proizvodnom pogonu
- da operateri na uzduž cjelokupne proizvodne linije neposredno izvode brze i jednostavne analize (kontrolu)
- "on-line" kontrolu procesa u realnom vremenu za neprekinuto pridobivanje informacija o promjenama i razlikama u sastavu proizvoda